Spel inzetten bij organisatieverandering

serious gamification spel | Bedrijfshelden

Spel inzetten bij organisatieverandering

Als het afgelopen jaar ons iets heeft geleerd, is het wel dat de wereld om ons heen in sneltreinvaart verandert. Dat treft ook jouw organisatie. Mensen en organisaties kunnen prima veranderen, veel veranderingen gaan vanzelf. Maar de zwakke schakel bij verandering is het gedrag van mensen.

In zijn boek “De Ladder” schrijft Ben Tiggelaar dat verandering noodzakelijk is om te kunnen verbeteren. Volgens Tiggelaar willen veel teams en individuen wel veranderen en weten ze hoe ze dit zouden moeten doen. Toch staan gedrag en gewoontes verandering vaak in de weg. Is het dan simpelweg een kwestie van nieuwe gewoontes aanleren?

Ik was de afgelopen jaren betrokken bij verschillende verandertrajecten, waarbij telkens drie uitdagende belemmeringen in de weg stonden van gedragsverandering:
1. Door de programmering van onze hersenen winnen vaste gewoontes het altijd.
2. We vermijden het liefst ongemak, pijn en verlies. Dit heeft effect op de motivatie om te veranderen.
3. Wanneer onze omgeving niet verandert, veranderen wij zelf ook niet.

Op directieniveau worden dikwijls mooie plannen gemaakt, maar vervolgens lukt het niet om het gedrag van de mensen op de werkvloer te veranderen. Hoe ga je aan de slag met je team om je organisatie toch te veranderen en daarmee verbeteren?

Het antwoord is: SPEL INZETTEN!

Spelletjes brengen de intrinsieke behoefte in mensen naar boven om iets steeds beter te willen doen. Daarnaast legt spel de focus op routinegedrag en met name; het aanpassen van routinegedrag. Van dat feit wordt in gamedesign dankbaar gebruik gemaakt.

Spel maakt het vaak luchtig en fun waardoor ongemak, pijn en zelfs verlies bespreekbaar wordt binnen het team.

Met serious games creëer ik een speelveld, dus een andere omgeving, waarbinnen de helden van jouw bedrijf hun passies en talenten ontdekken, om deze vervolgens op de gewenste manier in te zetten voor je organisatie.

Voor het bewerkstelligen van gedragsveranderingen, samenwerking en teambuilding bieden games de perfecte uitkomst. Breng je medewerkers met leuke uitdagende games in beweging en laat ze actief aan de slag gaan met de gewenste (of zelfs noodzakelijke) verandering binnen je organisatie.

Want de meest effectieve manier om iets te leren of te veranderen, is nou eenmaal door het gewoon te DOEN. Door spel in te zetten bij organisatieverandering maak je het niet te zwaar voor je medewerkers. Ik daag jouw organisatie uit om functioneel te spelen, om je medewerkers op een luchtige, positieve manier te motiveren.

Samen spelenderwijs op weg naar verandering en verbetering!

Wil je meer weten over serious gaming en de spellen die Bedrijfshelden ontwikkelde? Neem dan contact met mij op, ik vertel je er graag meer over.

 

Volg Bedrijfshelden

Scroll naar boven
Waarmee kan ik je helpen?