Hybride Teambuilding is dat mogelijk?

Hybride teambuilding Bedrijfshelden

Hybride Teambuilding is dat mogelijk?

Het organiseren van teambuildingactiviteiten tijdens de coronalockdown is een hele uitdaging. Het spel de Expeditie biedt uitkomst voor hybride teambuilding op afstand. Online, maar toch in contact met elkaar. Niet alleen achter een computerscherm, maar actief aan de slag met je collega’s.

In december organiseerde Bedrijfshelden een teambuildingweek voor de facilitaire dienst van Klimmendaal. Klimmendaal is een zorgorganisatie op het gebied van revalidatie. Medewerkers van het team facilitaire dienst werken op verschillende locaties, en sommigen ook nog eens thuis. De teambuildingweek moest zorgen voor meer verbinding en teamgevoel.

In dit artikel kijk ik terug op de Expeditie van het Facilitair Team met Facilitair Manager Jolanda van Heel.

De Expeditie
Tijdens de week werd de serious game het Expeditie spel gespeeld. Medewerkers werden van tevoren ingedeeld in verschillende teams die de hele week tegen elkaar streden. Elke dag waren er drie opdrachten die uitgevoerd moesten worden.

Wat hebben jullie in deze week gedaan?
“Voor deze week hebben we een aantal attributen ontvangen die we konden gebruiken tijdens de Expeditie. Zo ontvingen we allemaal een filmpje, waarin Marieke uitleg gaf over het verloop van de week. Tijdens de Expeditie beklommen we een berg, van basecamp naar basecamp.

Iedere dag kwamen we bij een nieuw basecamp, waarbij een nieuw onderwerp hoorde. Er was bijvoorbeeld een dag over gastvrijheid, en een dag over samenwerken. Ieder team kreeg opdrachten waarmee je punten verzamelde door de opdrachten zo goed mogelijk uit te voeren. Soms was dit een kennisquiz en een andere keer werden er complimenten aan elkaar gegeven. Ook bedachten we ludieke ideeën over hoe we beter kunnen samenwerken.”

De ervaring tijdens het spel
De start van de week was een beetje onwennig, veel medewerkers vonden het spannend of waren een beetje afwachtend. “De een was heel enthousiast, terwijl de ander dacht: ik heb daar geen tijd voor. Ook was het spannend om in een team te zitten met collega’s die je nog niet zo goed kende.” Gedurende de week veranderde dit. Teamleden leerden elkaar beter kennen en werden steeds enthousiaster.

“Het was heel mooi om deze week met elkaar te delen. Aan het einde van de week zetten we alle teams nog even in het zonnetje vanwege hun prestaties, en benadrukten we ieders positieve punten.

Een prachtig moment om terug te kijken en om te zien wat de week heeft opgeleverd. Ondanks dat we in lockdown zaten, heeft de week zijn doel bereikt: we voelen ons nu echt meer één team!”

Wat vond je de mooiste dag?
“De laatste dag vond ik de mooiste dag. Op die dag zag je wat de opbrengst was van de week. Voor mij persoonlijk was het heel bijzonder dat er kaarten met complimenten naar elkaar werden geschreven en opgestuurd. Ikzelf kreeg van al mijn teamleden een kaartje en werd daar heel erg blij van!”

Wat vond je het leukste idee dat naar voren is gekomen?
“Het leukste idee dat tijdens de teambuildingweek naar voren kwam, vond ik CollegaCaching (een variant op geocaching), waarbij een speurtocht door het gebouw wordt uitgezet. Hier was ik zelf nooit op gekomen!”

De resultaten na het spel
De week stond in het teken van teambuilding op afstand, maar wat neemt het team mee voor de toekomst? Door middel van een serious game, hoopte Klimmendaal de samenwerking en het teamgevoel binnen de facilitaire dienst te vergroten. Is dit gelukt?

Wat is het resultaat na deze week?
“Je merkt dat collega’s makkelijker contact met elkaar maken, dat ze weten wie wie is, en dat er ook een behoefte is om samen op de teambuildingweek terug te kijken.”

“Collega’s kijken er op een goede manier op terug, ze vonden het heel erg leuk. We hebben ook alle ideeën opgeslagen en hebben mensen gevraagd hieraan uitvoering te geven. Het heeft dus zeker een goede impuls gegeven! Er is meer betrokkenheid in het team, ook om lief en leed met elkaar te delen.”

Wat gebeurt er nu aan teambuilding?
Na de teambuildingweek zijn er een aantal online borrels georganiseerd. Ook wordt er binnenkort een werkgroep opgericht om uitvoering te geven aan de tips en ideeën die tijdens de teambuilding naar voren zijn gekomen.

“Nu is het moment om het levendig te houden en om het echt op te pakken.”

Wat zijn de belangrijkste resultaten?
“Voor mij zijn de belangrijkste resultaten van deze week dat het team elkaar beter heeft leren kennen en er meer aandacht is voor teambuilding en samenwerking. We zijn trots op ons team en op onze collega’s. Teambuilding staat bij ons nu hoog op de agenda.”

Wil je ook aan de slag met hybride teambuilding via een gamification? Meer informatie over het Expeditie spel vind je hier.

 

Volg Bedrijfshelden

Scroll naar boven
Waarmee kan ik je helpen?