Hoe maak ik speels een persoonlijke missie?

Hoe maak ik speels een persoonlijke missie

Hoe maak ik speels een persoonlijke missie?

Wat wil ik nu? Waar word ik blij van? Een aantal jaren geleden was ik mijn koers een beetje kwijt en had ik last van een flinke dip. Dat gevoel van stilstand, niet in beweging kunnen komen en blijven hangen in de onaangename gedachte: oké, wat nu? Herkenbaar?

In mijn dagelijkse werk met verschillende teams kom ik steeds meer mensen tegen die zichzelf een beetje kwijt zijn. Die niet meer precies weten wie ze nu echt zijn en wat ze willen in het leven. Zo’n persoonlijke zoektocht heeft een direct effect op het team.

Als individu beïnvloed je de ideeën van de groep, net zoals de groep jouw manier van denken beïnvloedt. Je kunt je pas volledig verbinden met de missie van de groep, wanneer je een helder beeld hebt van je eigen, persoonlijke missie.

Op speelse wijze in beweging komen

In zijn boek Aan de slag met jouw persoonlijke missie geeft Stephan Covey een paar belangrijke handvatten om je op weg te helpen met je persoonlijke missie. Maar wist je dat games ook een ontzettend waardevolle methode zijn om over jezelf te leren en je na te laten denken over je waarden en gedrag?

Games bevatten mechanieken die je uitdagen en je ertoe bewegen om routinegedrag te vertonen. Serious gaming op de werkvloer kan je helpen om je eigen gedrag op speelse wijze in beeld te brengen. Ontdek je eigen passies en talenten op een luchtige, leuke manier.

Met het volgende stappenplan, breng je op een speelse manier je persoonlijke missie in beeld. Pas wanneer jouw eigen koers duidelijk is, kun jij je volledig inzetten voor het team.

Je eigen, persoonlijke missie in vier speelse stappen

1. Kijk terug

Op basis van de gebeurtenissen in je leven wordt je gevormd en maak je bepaalde keuzes. Misschien heb je, zonder dat je het wist, al een missie gevormd of zelfs je koers gewijzigd. Duik daarom je zakelijke en privéverleden in, om je persoonlijke missie te kunnen bepalen.

  • Schrijf je levensverhaal op: noteer alle belangrijke gebeurtenissen vanaf je geboorte tot aan vandaag.
  • Schrijf je carrière op: beschrijf de belangrijkste gebeurtenissen vanaf je eerste tot aan je huidige baan.

Neem de tijd voor het op papier zetten van je verhaal op basis van dit spel. Schrijf af en toe een stuk, maar leg je verhaal ook eens weg. Heb je moeite met het schrijven? Zoek dan een buddy op die je op weg helpt.

Pak nu een aantal A6 kaarten en schrijf een aantal kernwoorden per verhaallijn op (minimaal 8). Plaats de kaarten van jouw levensverhaal aan de linkerzijde en de kaarten van jouw carrière aan de rechterzijde. Draai ze om.

Start nu je eigen memorie kaartspel. Lukt het jou om verbinding te kunnen maken tussen beide verhaallijnen?

Neem de tijd voor het op papier zetten van je verhaal op basis van dit spel. Schrijf af en toe een stuk, maar leg je verhaal ook eens weg. Heb je moeite met het schrijven? Zoek dan een buddy op die je op weg helpt.

2. Blijf even hangen in het hier en nu (memorie)

Heb je de belangrijke gebeurtenissen van jouw privé en zakelijke leven op papier? Lees je tekst dan goed door. Dat geeft al flink wat inzicht, toch? Ga nu eens op zoek naar de belangrijkste woorden die je hebt genoteerd.

Pak nu een aantal (A6) kaarten en schrijf een aantal kernwoorden per verhaallijn op (minimaal 8). Plaats de kaarten van jouw levensverhaal aan de linkerzijde en de kaarten van jouw carrière aan de rechterzijde. Draai ze om.

Start nu je eigen memorie kaartspel. Lukt het jou om verbinding te kunnen maken tussen beide verhaallijnen? Noteer de verbindingen die je gemaakt hebt.

3. Blik op de toekomst

Kijk nu vooruit naar de toekomst en stel jezelf een aantal vragen, zoals:

  • Wat wil je dat jouw geliefden en collega’s over je vertellen op je begrafenis?
  • Wat ga je vandaag, de komende maanden en jaren anders doen, wanneer je de loterij wint?

Beschrijf beide situaties in maximaal 1 A4. Pak nu weer een aantal (A6) kaarten en schrijf een aantal kernwoorden per verhaallijn op (minimaal 8). Plaats de kaarten over jouw begrafenis aan de linkerzijde en de kaarten van de loterij aan de rechterzijde. Draai ze om.

Start nu je eigen memorie kaartspel. Lukt het jou om verbinding te kunnen maken tussen beide verhaallijnen? Noteer ook deze keer weer de verbindingen.

4. Leg je waarden vast in (kwartet)

Met deze speelse oefeningen heb je inzicht gekregen in welke woorden (en waarden) belangrijk zijn voor jou. Dit zijn er misschien best wel een aantal. Heb je behoefte om deze nog scherper te maken? Ga dan eens op zoek naar kwartet. Lukt het jou om woorden aan elkaar verbinden van alle vier de verhaallijnen?

Zorg ervoor dat je de belangrijkste waarden vastlegt. Verzamel jouw kernwaarden bijvoorbeeld in de vorm van een gedicht, lied of tegeltje. Zo creëer je een positieve reminder voor jezelf, waarmee je altijd de juiste koers kunt bewaken.

Have fun & go on a mission!

 

Volg Bedrijfshelden

Scroll naar boven
Waarmee kan ik je helpen?