Op het Bedrijfshelden terrein staan een aantal oude perenbomen. Bijna 50 jaar geleden zijn deze bomen gepland en hebben ze vanuit de natuur veel aandacht gekregen waardoor ze gegroeid zijn als stevige vruchtbare bomen. Ieder jaar trakteren de bomen ons op mooie bloesems, stevig blad en uiteindelijk sappige peren.

Één van deze bomen hebben wij omgedoopt tot de ‘Boom van de Toekomst’, misschien wel ooit jouw boom. Ik ontmoet veel mensen die op zoek zijn naar ‘iets’ anders. Behoefte hebben aan een nieuwe koers maar niet goed weten hoe ze dit moeten aanpakken. Zeker ook in deze onzekere tijden wordt het je lastig gemaakt om de juiste weg te vinden.

Tijdens de retraite van Bedrijfshelden zetten we de ‘Boom van de Toekomst’ in als oefening om inzicht te krijgen, plannen te maken en vooral een flinke stok achter de deur te creëren om te gaan doen. Met deze blog leg ik jou uit hoe jij zelf jouw eigen ‘Boom van de Toekomst” kunt maken en hoe je aan de slag kunt gaan met een eerste stap.

De boom en tuin als metafoor

Het verhaal begint met een metafoor. Zie jouw totale leven als een tuin. Iedere tuin verandert door de jaren heen. De eigenaar van de tuin voegt wat toe, haalt er wat uit of door omstandigheden (bv droogte) verdwijnen er dingen. Een tuin heeft bepaalde ankerpunten zoals bijvoorbeeld een boom en deze staan symbool voor de belangrijke dingen in het leven; liefde, gezondheid, werk, etc. De boom die er staat is jouw carrière. In het begin is deze boom nog maar een zaadje maar door water en zonlicht groeit deze boom tot een eerste stek. Sommige bomen groeien uit het niets en hebben weinig aandacht nodig maar andere bomen dienen af en toe gesnoeid te worden om zo weer de juiste weg op te groeien.

Dit gaat ook zo met jouw carrière en de keuzes die jij maakt. Dus soms ontwikkelen dingen zich vanzelf maar af en toe heeft het wat aandacht nodig zodat je weer de juiste weg op groeit. Aandacht geven aan de boom (carrière) doe je in vijf stappen:

  1. Onderzoek

Zet je zintuigen aan en ga op onderzoek uit. Het eerste dat je doet bij een boom is onderzoeken wat voor type boom het is. Dit geldt ook voor jou:

  • Er zijn verschillende (gratis) analyses online die je kunt doen om wat inzicht te krijgen.
  • Lees eens het boek “Welke kleur heeft jouw parachute” en werk de opdrachten uit die aan het einde van het boek.
  • Beleef en vraag! Soms vraagt onderzoek gewoon om mee te kijken met bepaalde beroepsgroepen en hier vragen over te stellen om zo bij jezelf te toetsen wat dit met jou doet.
  1. Maak een plan

Op het moment dat je weet wat voor type boom het is maak je een verzorgingsplan over de seizoenen en jaren heen. Dus als je weet welke koers je ongeveer wilt gaan varen dan dien je een route te gaan uitstippelen. Hou rekening met bepaalde belangrijke onderdelen die voor  jou van toepassing zijn zoals bijvoorbeeld: type organisatie, vrijheden, salaris, werktijden, afstand, etc.

  1. Ga aan de slag!

Het is soms heel erg spannend om een boom helemaal kaal te snoeien, want wat als de boom het niet overleefd? Wat heel belangrijk is dat je het gewoon ook gaat doen! Een eerste stap zetten is spannend en vraagt om lef. Bomen en carrières zijn robuust en kunnen heel wat stormen hebben. Merk je dat je moeite hebt om toch in beweging te komen, ga dan eens op zoek naar een buddy. Dit kan iemand zijn die dichtbij je staat of huur hier een professional voor in.

  1. Sta regelmatig stil

Het is van belang dat je regelmatig de boom op afstand bestudeert. Gaat de groei nog goed en zo niet waar kan dit door komen? Is het te droog geweest of waren er te weinig takken gesnoeid? De nieuwe keuzes die je maakt zorgen ervoor dat je een weg in gaat die voor jou niet bekend is. Pak jouw plan er nog eens bij na een aantal weken, maanden, jaren. Ben je nog op koers? Gaat de groei goed? Heb je een fijne buddy gevonden, spreek dan met elkaar een datum af dat jullie samen eens kijken wat de status van jouw plannen is.

  1. Stuur bij

Als je dus ziet dat de boom niet op de geplande manier groeit dan is dit helemaal geen ramp. Pas dan jouw verzorgingsplan aan door bijvoorbeeld extra water te geven. Als dus blijkt dat de keuzes die je gemaakt hebt niet kloppen kijk dan wat je kunt aanpassen om zo jouw persoonlijke groei weer op gang te brengen. Het is soms zelfs nodig om gewoon weer helemaal opnieuw te beginnen bij stap 1 om zo dichter bij jouw droombaan te komen.

In de ‘Boom van de Toekomst’ bij Bedrijfshelden hangen er verschillende schoenen van deelnemers van het retraite programma. De schoen staat symbool voor de eerste stap die ze zetten richting hun eigen boom. In de schoen zit het plan voor de toekomst. Na een aantal maanden of jaren komen de deelnemers terug om weer eens naar de schoen te kijken.

Kom jij er zelf niet uit met bovenstaande stappen dan ben je altijd van harte welkom om 24 uur met ons aan de slag te gaan.

Voor meer informatie over de retraite vind je hier: