Een aantal jaar geleden had ik last van een flinke dip. Ik was mijn koers een beetje kwijt. Wat wil ik nu? Waar word ik blij van? Zucht….. Ik weet het even niet! Ken je dat gevoel dat je merkt dat je stil staat en niet in beweging komt en vooral blijft hangen in het onaangename gevoel van; oké en wat nu? Dagelijks werk ik met verschillende teams samen. Wat mij opvalt is dat ik steeds meer mensen tegenkom die niet goed weten wie ze nu echt zijn en wat ze willen in het leven. Deze zoektocht van individuen heeft direct effect op het team. Want jij beïnvloed de ideeën van de groep en de groep beïnvloed jouw manier van denken. Zoals ik ook al aan gaf in mijn blog There is an I in TEAM” dien je dus eens goed na te denken over jouw eigen persoonlijke missie voordat je je volledig kan verbinden met de missie van de groep. Stephan Covey geeft in zijn boek “Aan de slag met jouw persoonlijke missie” een paar belangrijke handvatten die je op weg helpen.

In vier stappen een eigen persoonlijke missie:

Stap 1: Kijk terug
Je wordt gevormd door de dingen die er gebeurd zijn in jouw leven. Op basis van bepaalde gebeurtenissen in jouw leven heb je keuzes gemaakt. Je hebt misschien wel zonder dat je het wist al een missie gevormd en af en toe heb je je koers gewijzigd. Ga daarom aan de slag met het verleden zowel privé als zakelijk:

  • Schrijf je levensverhaal op. Begin bij jouw geboorte en beschrijf de belangrijke gebeurtenissen op tot aan de dag van vandaag.
  • Schrijf je carrièreverhaal op. Begin bij jouw eerste baan en beschrijf de belangrijkste gebeurtenissen op tot aan de dag van vandaag.

Neem de tijd! Schrijf een stuk en leg af en toe je verhaal even weg. Lukt het niet? Uiteraard kan ik je helpen door wat vragen te sturen die je kunt beantwoorden. Neem contact met mij op voor jouw misson statement vragen.

Stap 2: Blijf even hangen in het hier en nu
Lees even beide teksten goed door. Dit geeft je al wat inzicht toch? Ga nu eens op zoek naar belangrijke woorden die je hebt opgeschreven.

  • Markeer alle woorden in beide verhalen die voor jou een betekenis hebben.
  • Vertaal deze woorden naar waarden (bijvoorbeeld familie, gezondheid, eerlijkheid, veiligheid, etc.)

Het is soms lastig om bepaalde waarden goed te formuleren. Hier vind je een mooi overzicht van waarden.

Stap 3: Blik op de toekomst
De vragen die vaak gebruikt worden om naar de (positieve) toekomst te kijken zijn: begin is met het einde voor ogen of stel dat je vandaag de staatsloterij wint wat ga je allemaal anders doen?

  • Stel je komt te overlijden. Wat wil je dat jouw geliefden/ collega’s over jou vertellen op jouw begrafenis? Schrijf op maximaal 1 A4 jouw eigen ‘grafrede’.
  • Je wint vandaag de loterij! Wat ga je anders doen vandaag, de komende maanden en jaren? Schrijf op maximaal 1 A4 jouw plan.

Kijk ook hier weer naar beide verhalen en markeer de woorden in beide verhalen die voor jou een betekenis hebben. Vertaal ook deze woorden naar waarden.

Stap 4: Leg het vast
Je hebt uit de eerste drie stappen mooie woorden/ waarden verzameld die voor jou belangrijk zijn. Het is het plaatje van waar je wilt uitkomen; je bestemming wordt bepaald door de waarden die de leidraad vormen voor jouw leven. Ook als je regelmatig van je koers afwijkt, maar vasthoudt aan je verwachtingen en je visie, kom je uiteindelijk op je bestemming aan. Het is nu van belang dat je de belangrijkste gaat uitkiezen en probeer hier één geheel van te maken. Door jouw waarden vast te leggen in een vorm van een tegeltje, gedicht, lied, etc., creëer je positieve reminder voor jezelf om de koers te bewaken.

Nieuwsgierig naar mijn waarden? Lees over Marieke.

Wil je met jouw team aan de slag met het vaststellen van individuele waarden en verbinding zoeken met waarden binnen het team? Bekijk dan mijn workshop Bedrijfshelden missie.